keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Juustoiset sämpylät



Olisi varmaan pitänyt aloittaa kirjoittamalla tänne jokin tortturesepti, mutta sämpylöitä olisi nyt sen sijaan tarjolla. Tämä resepti ei sinäänsä ole tavallista sämpytaikinaa kummempi. Sämpylöiden juttuna on niiden sisään leivottu sulatejuusto. Ohje ei ole itse keksitty, mutta sen alkuperästä ei ole mitään tietoa. Jos joku tietää niin kertokaa ihmeessä!

Taikinaksi käy siis periaatteessa mikä tahansa perussämpylätaikina. Täytteeksi tarvitaan yksi koskenlaskia (vahva) sulatejuusto paketti. Itse käytin seuraavaa taikina reseptiä:

5 dl        Maitoa
50g        hiivaa/pussi kuivahiivaa
1tl         suolaa
1,5 rkl    sokeria
n. 12 dl  sämpyläjauhoja (lidl)
50g       margariiniä

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen.
2. Lisää suola, sokeri ja jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi.
3. Lisää lopuksi sulatettu margariini ja vaivaa taikina tasaiseksi.
4. Jätä taikina nousemaan n. 20 minuutiksi.


5. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
6. Pilko sulatejuusto valmiikisi pieniksi kuutioiksi.


7. Leivo taikinasta normaalisti pyöreitä sämpylöitä.


 

8. Painele sämpylä tasaiseksi ja laita keskelle juustokuutioita(katso kuva). Puristele reunat tiukasti yhteen.
9. Kostuta sämpylöiden pintaa hieman vedellä ennen uuniin laittamista. Paista sämpylöitä noin 15 min niin että pinnasta tulee kauniin ruskea.

 


Sämpylät voi pakastaa ihan normaalisti. Nämä on hyviä ottaa evääksi kun laittaa aamulla lähtiessä yhden pakasteesta laukkuun niin se sulaa kivasti päivän mittaan eikä tarvitse murehtia voista tai juustosta:)

Ps. Jaksakaa kunnolla puristella sauma kiinni ettei se aukea uunissa. Näissä käy helposti samoin kuin joulutortuille ja juusto sitten valuu pellille. Tässä vielä varoittava esimerkki!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti